2007 - Västerås

Hästhoppning och historia på årsmötet i Västerås

Årsmötet i Västerås blev verkligen en riktig solskenshistoria. Trots hot om både regn och snålblåst blev vi, som vanligt, belönade med riktigt härlig sommarvärme och en knallblå himmel. Dessutom var arrangemanget med alla de kulturhistoriska inslagen på Strömsholms Slott en riktig höjdare. De som hade hoppats få se Ridskolan Strömsholms ordförande, vår egen Jan Thunberg, på hästryggen vid besöket där blev dock besvikna. Däremot insöp vi alla en mycket intressant uppvisning om hur man skolar dressyr- och hopphästar till toppklass.

Efter maximala sex år i styrelsen avgick Jan Thunberg (Ö). Till styrelsen invaldes Jan Fjellman (Ö) och omvaldes Jan Gustavsson (S) och Per Josephson (N).

I valberedningen lämnade Stefan Järkås, SMA, till förmån för Ulf Stenberg, Team Lines.

Lorang Björsbo reste under mötet frågan om hur vi går vidare med Sjöfartsverkets hårdnackade inställning att fartygsagentern är betalningsansvariga för samtliga kostnader som Sjöfartsverket fakturerar oss. I just Björsbos fall har man förlorat 19 738 kronor i samband med m/v Antilas anlöp den 4 november 2005. Pengar som Sjöfartsverket vägrar stå för, utan istället kräver Björsbo på. I den efterföljande diskussionen beslutade vi att i alla fall försöka få tillbaka lotsavgiften om 14 674 kr eftersom det i de avtal som tecknats mellan alla fartygsagenter och Sjöfartsverket bara står att det är farledsavgifterna som agenten tar på sig betalningsansvaret för, där står ingenting om lotsavgifter.

Föreningen kommer att tillskriva verket och försöka få fram en lösning, både i Björsbo-fallet och en övergripande lösning för hela fartygsagentkollektivet.

Föreningsmötet avslutades med en god middag på Aros Congress Center där underhållningen blev något utöver det förväntade. På scenen stod inte bara Linda Bengtzing, utan även Shirley Clamp, Village People, Dolly Parton, Thomas DiLeva och inte minst Lena Ph. Nu ser vi fram emot vad Malmö kan matcha med.