Årets nya sjöfartsentusiaster

Sedan några år tillbaka erbjuder vi företag i vår närhet att bli ”Årets Sjöfartsentusiaster”.

I princip innebär det att man får tillgång till samma inbjudningar och information som medlemmar har, men utan att man har någon form av rösträtt på föreningens möten. Däremot blir en person per företag bjuden på föreningens höstmöte och så exponeras loggan på hemsidan och i Skeppsmäklarnytt. Priset är 15 000 kr per år.
I år har vi fått tre nya Sjöfartsentusiaster; The Absolut Company AB, Stora Enso och Göteborgs Skeppsmäklareförening. Samtidigt har Ekmans, Wärtsilä och Sveriges Skeppshandlareförening lämnat.

The Absolut Company AB hette tidigare V & S Vin & Sprit AB innan svenska staten 2008 sålde bolaget till Franska Pernod Ricard Holding. Idag finns de internationella varumärkena Absolut Vodka, Malibu, Kaluha och Renat Brännvin, men även Åhus Akvavit och Elyx Vodka, kvar i portföljen.
Huvudkontoret ligger nära Liljeholmen i södra Stockholm, och i skånska Hanöbukten ligger vackra Åhus där Absolut idag har en en modern produktionsanläggning med anor sen 1906. Absolut har (med export till ca 90 olika länder) sen början på 90 talet konsekvent stöttat kustsjöfarten och direktanlöpen till Åhus hamn.
– Vi accepterar ödmjukt att ingå i Sjöfartsentusiasterna 2021, säger Mats Eriksson på Absolut. Vi har alltid försökt att stötta den lokala infrastrukturen för att kunna jobba på den internationella marknaden. Vi anser att vår framgång hänger ihop med våra leverantörer och samarbetspartners och vi vill naturligtvis värna svensk sjöfart även i fortsättningen.

Stora Enso är en skogsindustrikoncern med verksamhet i fyra världsdelar som bildades efter sammanslagning av bland annat det svenska skogsbolaget Stora, som en gång ansågs vara Sveriges största köpare av sjötransporter. Stora Enso arbetar idag huvudsakligen inom områdena förpackningar samt produkter av biomassa, träprodukter och papper. Huvudkontoret ligger i Helsingfors i Finland.
År 2019 uppgick omsättningen till 10 miljarder euro. Stora Enso har omkring 26 000 anställda runt om i världen. Bolaget återfanns för några år sedan på sjunde plats i en internationell rangordning av skogs-, pappers- och förpackningsföretag efter omsättning.

Göteborgs Skeppsmäklareförening är en helt fristående organisation för de medlemmar i Sveriges Skeppsmäklareförening som är verksamma inom västra kretsen.
– Vi har ett nära och ömsesidigt samarbete som vi med den här satsningen vill fördjupa ytterligare, säger föreningens ordförande Elizabeth Concha, som arbetar på Cosco Shipping Lines (Sweden) AB.

Sedan tidigare år har vi kvar oljebolaget Preem, bogserbolaget Svitzer, tankrederiet Stena Bulk, energitradingbolaget ScanOcean, containerdepån Lundby Container Service som håller på med allt inom containerhandel, logistikföretaget Geodis, samt hamnarna i Norrköping och Trelleborg.
Vi har även fyra medlemsföretag bland Sjöfartsentusiasterna: OP Ship, Greencarrier Liner Agency, Carl Lundvall och Thor Shipping & Transport.

Alla sjöfartsentusiasternas loggor, med länkar, finns på hemsidans startsida.

Tillbaka