Eric Hjalmarsson Skeppsmäklareföreningens nya ordförande

Eric Hjalmarsson, hur hamnade du i sjöfarten?

– Jag är utbildad marknadsekonom och började min karriär på Business control-avdelningen på Walleniusrederiernas huvudkontor i Stockholm 1995, lite av en slump då min kompis pappa var chef på avdelningen. Men det blev snart en mängd spännande utlandsuppdrag för OW/WWL/EUKOR i Bremen, Oslo, London och avslutningsvis Frankfurt.

– 2008 tillträdde jag som VD för Thor Shipping-gruppen (TST). TST-gruppen består av TST Västerås/Södertälje/Oskarshamn, TST UK i Hull, Short Sea rederiet SUN Line och speditionsbolaget Navilog. Vi bedriver fyra affärsområden: rederi, spedition, agency och terminal.

Hur känns det att bli vald till ordförande?

– Fantastiskt kul! Det är ett hedersuppdrag som jag med stolthet tackat ja till.

Vad vill du göra under de två år du sagt att du kan tänka dig stanna på posten?

– Det finns ett antal viktiga utmaningar som jag ser det. Ett exempel är hur vi ska hantera det stora generationsskiftet som vår bransch befinner sig i. Ett annat är hur vi på bästa sätt tillgodoser alla våra medlemmars olika intresseområden. Jag hoppas att min position i TST hjälper till att få med helheten, då vi har verksamhet i de flesta av de olika områden som våra medlemmar verkar i.

Hur har corona förändrat verksamheten?

- Affärerna har så klart påverkats negativt men inte så att vi känner oss oroliga för verksamheten. Vi jobbar idag på nya sätt med digitala lösningar, inga resor och färre fysiska möten. Men det funkar hur bra som helst. Vi har satt upp ordentliga hemmakontor och vi är några färre på kontoret på dagarna.

Hur påverkar Brexit?

- Vår verksamhet är väldigt fokuserad på just England med både linjetrafiken och det egna stuveribolaget i Hull. Men hittills så har de negativa effekterna varit förvånansvärt små (ta i trä…). Om något så har vi snarare sett en uppgång på containersidan kopplat till att fler väljer sjöfart framför trailertrafik.

Nåt annat?

- Hoppas att man hittar ett vaccin mot coronan snart! I övrigt ser jag med spänning fram emot mitt nya uppdrag i styrelsen.

Tillbaka