Ny tullkurs i maj
Den 7-8 maj ger vi en helt ny Tullkurs, den här gången med kursledare från Tullverket, men fortsatt om EU:s nya tullkodex UCC. Kursen hålls i Göteborg under en och en halv dag från onsdag lunch till torsdag kväll.
Under 2025 kommer mycket av EU:s nya tullagstiftning, UCC (Union Customs Code) att vara fullt ut implementerad. Har företagets anställda alla rutiner på plats? Annars är det här kursen för er!
Den här gången ska vi verkligen vara så nära verkligheten som möjligt, och vi har Tullverket med oss som kurslärare under hela utbildningen. Kursledare är Mattias Henriksson Utas och Tina Nafezi från Tullverket. Dessutom kommer vår egen expert Lars-Gunnar Nilsson att vara med som en brygga mellan våra vanliga tullkurser och den här.
Som vanligt blir det en kurs som fokuserar på sjötransporter och som är uppdaterad med de senaste nyheterna.
Efter tidigare kursutvärderingar görs den här kursen mer ”hands on” och ”basic”.
Vi har helt enkelt försökt klämma in det som alla skeppsmäklare måste ha kunskap om för att hantera de nya tullutmaningarna.
Ingen förkunskap inom tull krävs! Vi ska bygga förståelse för tullhantering och det nya tullsystemet, vilket även de som inte arbetar med tull dagligen kan ha nytta av att förstå.
Alla bilder och övningar kommer att handla om vad vi måste göra och vilka uppgifter som är viktiga att ha med. Det här ska bli en mer praktisk kurs där ni kan ha möjlighet att få en tydligare bild av vad som krävs för er uppgiftslämning. Om någon vill ha med egen bärbar dator för att kunna logga in i sitt eget system så ska det finnas möjlighet för det.
Allt kommer även att visas på storskärmen som vanligt, men då som ppt-bilder. Det blir också ett kurskompendium som delas ut på plats, precis som vanligt.
Vi vänder oss till anställda i våra medlemsföretag, men välkomnar också andra aktörer inom sjöfart-, hamnterminal- och logistikbranschen med ansvar för tullhantering inom in- och utförsel.
Kursledare den här gången är Mattias Henriksson Utas och Tina Nafezi, båda anställda informatörer på Tullverket.
Kursfakta
Denna tvådagarskurs arrangeras av Sveriges Skeppsmäklare.
Hela programmet inklusive kursmaterial, lunch, fika och middag kostar 13 000 kr exkl moms, per person. Medlemmar i Sveriges Skeppsmäklare har rätt att söka stipendium för anställda som går kursen. Kursen ges på Chalmersska huset, Södra Hamngatan 11, tio min promenad från Centralen i Göteborg.
Vi rekommenderar att de som behöver rum bor på Hotel Pigalle som ligger mitt på Brunnsparken, mitt emellan Centralstationen och Chalmersska huset. Vi har förhandsbokat 12 enkelrum. Pris en natt: 2 600 SEK, inklusive frukost för deras petite rum. Ett större rum kostar 2 750 SEK. (Det är elfack-mässa i stan…Pigalle är ett kanonhotell!)
Anmälan senast 15 april
Anmälan blir bindande först den 15 april. Vid avbokning efter 15 april krediteras 50 % vid avbokning före 30 april, därefter ingenting. Rummen kan avbokas fram till dagen innan. Först till kvarn!
Antalet platser är begränsat.
kursprogram
ONSDAG 7 MAJ
13 00 Introduktion och deltagarpresentation
Grundläggande om tullhantering
Grundläggande om EU som tullunion, EU:s :s tullområde.
Vad innebär egentligen tullövervakning?
14 30 Eftermiddagsfika
Varors tullstatus vid sjötransport
Viktigt att tänka på när varor fraktas sjövägen inom EU.
Vad innebär RSS (Regular Shipping Service) i tullsammanhang?
17 30 Förflyttning till AW på Skeppsmäklarnas kansli, Postgatan 4
18 30 Middag på restaurang i närhet
TORSDAG 8 MAJ
09 00 Varans väg in i EU
Vi går igenom vad som gäller för SID, ATA, AVA och andra meddelanden
Vi försöker reda ut vad dessa innebär.
Vilka tullförfaranden kan användas vid införsel av varor?
10 30 Förmiddagskaffe med goda tillbehör
Varans väg ut ur EU
Generellt vad som gäller vid export sjövägen från EU.
12 00 Lunch
PoUS
Hur tullstatusbevis registreras i PoUS och länkning mot andra system som t.ex. EMWS.
14 30 Fika
Sammanfattning och reflektioner
Vi tar oss tid att reflektera över allt vi gått igenom och sammanfattar alla frågor som ej besvarats.
16 00 Kursutvärdering och diplomutdelning
Ett förtydligande från Tullverket om kursen:
” Vill ni vara inloggade på era system så visst går det bra. Det kan ju vara bra och underlätta för att föra en dialog och diskutera utifrån hur det ser ut för er.
Men vi har ingen koll på hur det ser ut i era olika system. Vi har av säkerhetsskäl ingen tillgång till ICS2 där SID:ar lämnas samt PoUS, men vi ska försöka förklara vad tullmyndigheten vill och hur ni som skeppsmäklare bör tänka.
Vårt mål är ändå att ni ska få större förståelse varför vi kräver vissa uppgifter utifrån olika situationer.
Vi kommer dra lite lagtexter, men mer för att länka ihop de krav vi som myndighet ställer på olika typer av deklaranter med ett ”varför”.
Det blir ett försök att länka ihop det teoretiska med det praktiska vilket vi hoppas kan hjälpa deltagarna med deras frågeställningar och skapa en bättre helhetssyn för det som både ni som klarerande skeppsmäklare och vi som övervakande myndighet brottas med.
Vi ska försöka se vilka frågor som är vanliga i pipeline för diskussionerna kring sjötrafiken och kommer att ta upp dessa. Vi ska också försöka ta del av resultatet från den workshop (19 mars) som Tullverket planerar med rederierna och där er förening deltar. Så vårt material blir levande så att säga.”
Mattias Henriksson Utas och Tina Nafezi