Nyblivne pensionären Hans Liewendahl ser tillbaka på sitt långa sjöfartsliv

Den 1 februari gick Hans Liewendahl i pension och anslöt till föreningens Veteranklubb efter 50 år i branschen; varav de senaste som fartygsagent i Mälarregionen.
Hans Liewendahl föddes i Kemi i Finland och kom 1953 med familjen till Karlsborgsverken, utanför Kalix.
– Jag såg båtar komma utanför vårt hem vid strandkanten av älven för att lasta pappersprodukter och virke. Där och då väcktes en nyfikenhet och undran över vart alla dessa fartyg skulle med sin last. Senare kom jag i kontakt med Svanbergs Skeppsmäkleri och ASSI:s kontor där min mor skrev dokumentationer över fartygens lastintag. Men jag ville se världen och redan som15-åring fick jag fars tillåtelse att mönstra på olika fartyg under sommarloven, mellan studierna i distributionsekonomi.

Efter avslutad skolgång och militärtjänstgöring blev det några år i flera anrika svenska rederier såsom Broström, Svea, Sinbad, Myrsten och Rederi Dag Engström innan han 1971 gick i land för gott.
Det blev hela 30 år som fartygsagent, lastplanerare och speditör hos Siöwalls i Västerås innan företaget gick i konkurs i början av 2000-talet.
– Det blev bara ett kort mellanspel hos DFDS Transport innan Göran Lönn och jag 2006 startade Mälaragent AB. Det är ett beslut som vi aldrig ångrat och det har varit många roliga år innan vi hösten 2020 sålde företaget till GAC Sweden. Jag borde ju egentligen gått i pension för massor av år sedan och nu var tiden inne, säger Hans Liewendahl.
– Jag har verkligen haft ett spännande yrkesliv och fått se utvecklingen inom sjöfartsbranschen med allt effektivare hamnar och fartyg. Det har varit en intressant resa som jag har dokumenterat med foton och tidningsartiklar.

Så vad ska du göra nu?
– Nu ska jag upptäcka Sverige och Europa på hjul med min husbil. Dessutom blir det mer tid över till släktforskning då jag ska gräva ner mig i gamla tullböcker från 1500-talet på Riksarkivet. På 1500-talet levererade släkten varor från Åland till Stockholms slott och Västerås. Detta är väl dokumenterat och kan följas under min profil i geni.com genom att skriva mitt namn där.
– Nu vill jag tacka för mig med en särskild hälsning till alla dem jag har haft nöjet att samarbeta med under åren. Jag hoppas vi ses på årsmötet i Västerås nästa år!

Tillbaka